Ständiga tvåan !

För en svensk är den brittiska julen absolut…ingenting, ”The festive season”. Inget adventsfirande, ingen glögg, inga ljustakar, ingen Lucia, ingenting på Julafton, på Juldagen äter vi kalkon och christmas pudding. Sen firar vi Nyår precis som i övriga världen men på Nyårsdagen plockar alla britter ner julpyntet och The festive season är över, ungarna är tillbaka i skolan dan efter och trettondagen firas inte alls.That’s it.

Paul och jag åt svensk julmat på julafton och valde att spara kalkonen till Annandagen.På nyårsafton gick vi till puben och firade in nya året med ”Auld lang syne” och raketer. För mig är det bästa med julen de tävlingar som finns då, är man skadad eller ??

Vi åkte till Bromsberrow Heath och Angie Blackmoors Christmas trial dan efter Annandan, det är en kul bana, Rob har vunnit där förrut. Även i år gick han riktigt riktigt bra, sen klantade jag till det vid fållan, fåren såg ut att gå rätt in men en tacka var lite stressad och vände om, sköt ut, drog med sig de andra och vi fick börja om, suck. Kevin Evans vann med Glen, -5 poäng av, jag och Rob 2a -7 poäng av. Rob har inte vunnit någonting 2015 men varit tvåa, 4a gånger !

Sen åkte vi till Tynwern i Caredigion för Emyr Lloyds årliga nyårs tävling, Paul slutade 5a med Bethan, hennes första open poäng, jag tyckte hon skulle varit 2a eller 3a men det tyckte inte domaren…Rob linjers var inte bra och vi missade crossgrinden och var inte i närheten av toppen. Holly missade oxå crossgrinden men jobbade på bra med svåra får.

Vi skulle åka på ett par till tävlingar till, men jag missade att en hade föranmälan och en var inställd pga regnet, så nu får vi vänta till April innan tävlingarna drar igång igen.

Nu framöver är det träning av unghundar, hundar som är hos oss för träning och att måla om hallen som gäller i första hand. Vi skulle ha parat Bess men hon har inte löpt på läänge så det får vänta. Holly skulle oxå parats men det kommer krocka med en tripp till Sverige i Juni så det får oxå vänta.

Förra året åkte vi till Italien och dömde tävlingar i Januari, vilket var jätte roligt. Eftersom flyget gick till Venedig stannade vi där ett par extra dagar. Venedig har alltid funnits på min ”bucket list” och jag är inte besviken, en sådan vacker och mysig liten stad, full av historia ! och full av turistfällor !

kolla gärna våran nya hemsida som börjar bli klar

www.fynyddsheepdogs.com

här följer lite bilder från vackra Venedig, Januari var en perfekt tid att åka dit, nästan folktomt 🙂

011

Grand canal

021

Rialto bron

033

Suckarnas bro

042

071

092

hästarna

103

Venetcianska masker

130

Dolce palatset från canalen

133

Dolce palatset (som har stod som förebild när man byggde Stockholm stadshus )

146

Markus kyrkan !

Lite uppdatering bara

Det var väldigt länge sedan jag uppdaterade bloggen, kanske dags att göra ett försök igen då. Allting flyter på som vanligt dvs vi tränar hundar och åker och tävlar så ofta vi kan. South w North Wales Nursery Championship gick utanför Tywyn i North Wales i lördags, och det REGNADE och blåste enormt ! Jisses altså, man gick inte gärna ur bilen. Paul hade kvalat in lilla Bethan till South lag. Jag lyckades inte lika bra med Holly så vi kom inte med. Jag tyckte Bethan gick riktigt bra och blev lite förvånad när poängen kom ut och dom slutade på 12 plats. Kevin Evans vann, som vanligt..

Vi kommer att åka på några Opentrials i mellandagarn sen får vi vänta till April innan det blir några fler, under tiden tränar vi unghundar och de som är inne för träning. Vi skulle ha parat Pauls Bess med Rob men hon har inte löpt på väldigt länge och nu känns det som det är i senaste laget så det får nog vara. Men jag har 2 nya Rob valpar här hemma, parningsvalpar, Maya och Kinloch Rory, spännande !

Det har regnat här mycket mer än det brukar, varje dag, jätte mycket, och blåst. När vi åkte från Tywyn i lördags stod massor av åkrar under vatten, vi har tur för vi bor högt och även vårt träningsfält klarar sig bra, i Cumbria evakuerar man folk, vägarna försvinner och land bara flyter iväg. Fruktansvärt.

Våran hemsida ligger nere och en ny är på gång, Världens bästa Malin hjälper mig göra den och den ser så fin ut !! Ny adress blir det oxå

www.fynyddsheepdogs.com

Ha en underbar Jul och Ett Gott Nytt År alla vänner

Skulle lagt upp en bild på Rory men har glömt hur man gör, MALIN hjälp !!!

 

500

Ryleys dream to walk

Efter regn så kommer sol, och nog är det varmt alltid, fåren som inte är klippta tycker att det är olidligt hett mitt på dagen, så vi försöker gå upp tidigt på morgonen vid 4-5 tiden å träna när det är svalt, ta siesta mitt på dan och kanske träna på kvällen oxå.

Det har varit väldigt mycket tävlingar nu i may, lördagar och de flera onsdagar, men det var oxå en tävling förra söndagen, den kallades ”Ryleys dream to walk”. Det fungerar så här på tävlingarna att anmälnings avgiften ca £3-5 / runda, täcker dom utgifter man har, ev prispengar, lite till domaren, ev inhyrda folk som ställer ut fåren och ev fika vagn. det resterande överskottet går för det mesta till välgörande ända mål, så som cancerfonder, flygande ambulance eller så kan man ordna tävling för att samla in pengar till National eller International. Ingenting går till ISDS eller kennelklubben. Förra söndagen var det lille Ryley som behövde  hjälp. Han är en tre årig liten kille som lider av en sjukdom som gör att han inte kan gå, den går att operera , men bara i USA. Så familj och vänner organiserar tillställningar för att hjälpa Ryleys familj. Över 500 000 kr har samlats in för kunna skicka familjen till USA i Augusti. Det har ordnats koncerter, auktioner, och nu oxå en vallhundstävling. Jätte bra tycker jag, inte för att gjorde något bra resultat där men det kändes bra att delta!

Paul och Arnie är i högform och vinner mycket just nu, Rob och jag har som bäst en 2a plats, på Eastnors svåra bana och i onsdags vann Maid sin första tävling, 1p före Arnie ! Men igårvann Arnie igen och jag var inte placerad.

Senare igår kväll anordnade vi i Radnorshire en koncert med en manskör, fullsatt hus, över 400 personer, efteråt utfodrade vi kören och dess medarbetare med smörgåsar, pajer, sockerkaker och en kopp tea till förstås. Jag var där och förberädde och hade tänkt jag skulle kunna avvika lite snyggt vid 8 tiden så jag skulle kunna åka hem och titta på Eurovision finalen men insåg att det var ganska ohövligt att bara dra så där så jag fick snällt stanna kvar tills vi var färdiga vid halv 12 tiden. När jag slog på radion i bilen sjöng Loreen just vinnarlåten å då står jag där mitt på torget i Rhaeder och sjunger Euforia för full hals och vrålar GO SWEDEN ! Mina walsiska vänner trodde nog inte jag var riktigt klok, men va katten det fick jag väl bjuda på en sån dag ! Vi tjänade i alla fall in mycket pengar till nästa års Wales National, banken ger oss dessutom £1 för varje £ vi tjänade på det arrangemanget ! Så det var inte fel att ha varit kvar men musiken var väl inte riktigt min smak.

dags att uppsöka bingen nu, imorron blir det en ny het dag och vi satsar på uppstigning vid 4 snåret, om vi orkar, nästa helg ska vi göra en liten utflykt till england och Deerplay Hill trial, som för mig blir en ny upplevelse så det gäller att träna ordentligt så inte Rob villar bort sig på hillen !

lilla duktiga Maid !

å en annan favorit Sarah 7 månader

å så Cain förstås, oxå 7 månader, aka ”Curly” !

Huset fullt med vildar, igen !

Nu har det ösregnat och haglat och båst i en vecka, så som det bara kan göra i Wales, ån i tränings hagen är lika hög som vid höst stormarna och bron ligger under vatten, kul ! inte ett dugg ! Inspirerar inte till att träna ,varken unghundar eller tävlingshundar, hundarna inne för träning tar ju så klart prioritet, resten har gått lite på halv fart.

Barbro och Jörgen Klingborg var här och hälsade på förra veckan, så himla kul att ha dom här ! Jag hade fixat ett par valpar till Barbro som hon tog med sig, Moe och Viv, dom hade bott inne hos oss i ca 2 månader och det blev tomt och tyst när de reste, i ca 2 dagar, å sen flyttade lilla svarta Sam in. Jag har sett hans mammas kullsyster och Sams pappa på tävlingar och dom är verkligen jätte fina och har verkligen intressant härstamning, så jag beställde en valp å det ska verkligen bli spännande att se vad som blir av honom, han är i alla fall väldigt intresserad av får redan!

Igår flyttade oxå Happy och hennes bror in, de kommer från Glyn Howells, Happy ska till Tomas Westman och är yngre helsyster till Karin Söderbergs Jim, så nu är det full fart igen !

Vi har oxå parat två tikar denna veckan , Meg som är mamma till Pauls Mac fick åka till Hugh Francis Moss (pappa till Mosses Davey och Gunnel Boströms Dax) och en av ungtikarna, Katie är just hos John Bowens Kit, Katie är dotter till Pauls duktiga hundar Titch och Arnie, och planen är att köra henne i nästa års nursery och sälja henne sen men ta en kull valpar först.

Tävlingsäsongen har startat med tävlingar varje helg, Paul har blivit placerad nästan i varje med Mac och Arnie. Arnie går bättre en någonsin nu, igår hade han en fantastisk runda fram till fållan där han missade första försöket och djuren rundade nästan fållan innan de gick in och de blev istället 2a efter Kevin Evans och hans Spot, med Paul och Mac som 3a. Vår Spot som är till salu har oxå startat flera gånger och fullföljt svåra banor, Paul är väldigt nöjd med honom, han är en stark och bra hund !

Nu är det dags för mig att dra på mig regnkläderna och gå ut med ett gäng hundar, när det slutar regna ska jag ta med mig kameran och fota lite valpar men till dess får ett foto på gårdagens runner up L’minster Arnold duga.

Paul och Arnie när de vann Champion of the Peak

Fynydd Katie

nyparad Katie , dotter till Arnie och Titch !

Hundar till salu !

Vintern i Wales är äntligen över ! Det har varit väldigt lite snö men mycket regn, men nu har vi haft en fantastisk mars månad, såklart att vi har snö nu då i April, men det går väl snart över !

Vi har varit på våran första opentrial för i år, i Pembrokeshire, bra arrangerat men svåra får, inte så vana vid hund så rätt vilda, Arnie kom 2a på morgonen, väldigt bra för den gamle som haft ledigt hela vintern, Maid var inte så dålig,ca 10e plats, Rob aldeles för het för dagen kan vi väl säga…Paul körde en unghund, Spot, men det var lite för svårt för honom med de vilda djuren för honom, han är bara 2 år och en bra hund,han är till salu och skulle nog passa bra i sverige eller europa, han är full tränad till IK 2 standard.

Nästa helg är det tävling igen så det är som vanligt bara träning som gäller nu ! Vi har i år en del fina unghundar, jag har en trevlig dotter till Rob som är väldigt kul att jobba med och så har jag några underbara 6 månaders, 2 inköpta med intressanta linjer och 2 parningsvalpar efter Rob som ser sååå fina ut.

Vi hade parat 3 tikar, Flower fick en dödfödd valp, Meg blev inte dräktig alls och Titch fick diabetes halvvägs in i dräktigheten, hon såg tidigt dräktig ut men så blev hon dålig och troligtvis tillbaka bildades valparna,alla utom 1, som föddes men var slö och hade svårt att hålla värmen och dog efter 2 dagar. Vi parar troligtvis någon av ungtikarna i sommar. Jag kommer oxå att köpa in några valpar från bra föräldrar och ta med till sverige i höst för att sälja,de kommer då att vara ca 4-6 månader, så om nån vill ha en valp eller unghund från Wales är det bara att höra av sig till mig ! Så fixar vi det ! Men först ska jag få roligt besök från sverige nästa vecka,DET ser jag verkligen fram emot !

Bild

Till Salu ! Spot

Bild

Bild

 

North Wales Nursery Final

I lördags var det final i norra Wales nursery serie. Där kan vem som helst tävla i deras nursery tävlingar bara man är medlem i norra Wales trial association. Paul har varit i väg två gånger och blev trea en gång och fyra en gång med Craig, det räckte för att kvala till finalen.
Här i södra wales tävlar vi först i våra countyn, (7 st) de fem främsta får sedan representera i södra wales nursery final, där de 15 främsta går till All Wales nursery final. De flesta countyn har 6-7 nurserys, Radnor där vi bor har bara 4, så det gäller att inte missa nån. Vi har en nursery class (unghundar under 3 )och en novice class, (hundar som inte vunnit en tävling ) dessa båda är oxå uttagning till Powys finalen (typ läns final) Jag har ingen nursery hund i år men har tävlat Maid i novice. Paul var sjuk första tävlingen och mådde fortfarande inte bra när den 2a gick, så han lyckade inte kvala till södra wales finalen i år, så det var lixom läge att köra upp till norra å tävla final i stället.
Tävlingen var hos Aled Owen, solen sken efter en grå och regnig vecka och att se alla unghundar mötas är nog en av de roligaste tävlingar på året. Rätt stor fin bana och fina djur, ca350m hämt, och fråndrivning så klart, fösning förekommer aldrig, ingen singling men delning ( vilket man vanligen inte har på nursery tävlingar i norra Wales eller England )
Paul startade som nr 33 av 35. Det gick rätt bra, några kommandon på utgången, vilket han vanligtvis är bra på och lite krokigt på crossen, åsså en tacka som inte ville vara med de andra vid fållan, hon bröt ut flera gånger men Craig kämpade bra och de slutade som 7a. Vann gjorde Medwyn Evans med Clwyd Moss och E Wyn Edwards 2a med kullsystern Clwyd Juno (hans uppföning).3a slutade JR Griffith med Sam.
15 bästa går till All Wales utom Paul,som inte får representera Norra W, men bra gjort ändå. Så nu är nursery säsongen över för oss, så om någon vill köpa en 2åring som bara blir bättre och bättre så är Craig till salu !
Vi har fortfarande ganska varmt ute, gräset växer fortfarande, betena ser fortfarande fina ut, hoppas det blir så här resten av vintern !

North Wales team till All Wales nursery final

(den lilla bruna till vänster är en kull bror till Anna Halls Lily, väldigt fin !)

har ingen bra bild på Craig nu, men så här såg han ut som valp

Tävlingar,tävlingar,och tävlingar

Dags att försöka rycka upp den här bloggen, när kvällarna blir mörka tidigt kan man ju sitta lite framför datorn istället…för att sammanfatta året lite fick jag jobb i lamningen på en gård utanför Knighton, 2600 tackor, de flesta lammade ute, men ca 600 var inne. Jag var inomhus med trillingtackor och singeltackor, mitt jobb var att adoptera lamm, blev en fena på att flå döda lamm och saltvatten bada,vilket funkade väldigt bra, roligt men jobbigt kan jag säga. Jag började kl 2 på em. och höll på till ca 2 på natten. Tackorna var väldigt skygga så det var väldigt olika mot i sverige, efter lamningen stannade jag kvar ett par veckor när vi gjorde svanskupering och orf vaccinering, nu håller gården på att säljas av så jag vet inte om det blir något mer där, tyvärr.
Vi har tävlat mycket under sommaren, Rob har gått väldigt bra och är bara såå rolig att jobba med. Maid har utvecklats fantastiskt bra oxå, inga vinster men flera andra platser och nästa år kan jag tävla båda i Wales national !
Paul och Mac blev 4a på National och det blev en resa till norra Scotland och International, men där fick han problem med utgången för Mac blev för vid på det stora fältet. Resten av banan gick bra men poängen räckte inte till för final. Men en kul resa var det ändå !
Paul och Arnie vann massor av tävlingar i slutet av säsongen bla South Wales Sheepdog Trial Association Championship, där även Rob och jag var i final.
Nu är det nursery säsong, dvs unga hundar, jag har ingen tillräckligt bra för att tävla med i år men några riktigt bra som kommer senare. Paul tävlar Craig och Spot, båda ska säljas efteråt, Spot kan nog bli riktigt bra, en hund vi köpt in som han tränat åt en bonde tidigare och som gjort farmarjobb sista halvåret, han har inte varit hos oss så länge så om det blir nån framgång i årets nursery återstår att se.
Vi gör inte så mycket mer än tränar hundar just nu, det regnar mycket så vi klafsar runt i leran och försöker hålla humöret uppe, jag har några bra unghundar som gör att man blir glad, Rob har bla några fina valpar som ska bli kul att träna under vintern. Men vi har det varmt i huset i vinter i alla fall för nu har vi centralvärme med en ny braskamin å snart börjar ju glögg säsongen !

The one and only,  Rob the dog !

Arnie och Paul, S.W.S.D.T.A. Champions 2011

ny medlem i Fynydd familjen, Storm sonen Dash, vildaste, gladaste valpen någonsin !

Happy birthday Daniel

I dag för 25 år sedan blev jag mamma för första gången ! Till en underbar liten unge, Daniel. Världens snällaste å gladaste unge som det var lätt att vara mamma till. Redan när han var liten gillade han hästaroch stora maskiner, käraste leksaken var en gunghäst som kallades ”Dingahästen” En dag var vi ute och gick och såg grannens hästar i en hage, ”titta Daniel en totto ” säger jag, han tittar på hästarna och säger, häst ! han kunde knappt säga mer än mamma och pappa då, men häst kom rent ! Han ville bli arkeolog när han var liten, sandlådor grävdes upp för att letas gamla skatter i, han fick med sig hela förskolan å leta skatter men de fick sluta när de började krypa under huset, inte populärt ! Sen ville han köra vägsopmaskin, det såg ju fräckt ut å rätt likt hans gödselspridare som han har nu, så han har ju nästan hållit fast vid sin barndoms dröm ! Jag hade verkligen velat vara där och fira honom i dag men nu blev det inte så, får göra det senare… Jag är så glad att han är lycklig med sin Linda, henne har jag ännu inte träffat, bara sett på TV ! men hon verkar så gullig, och hon gör Daniel lycklig, å då blir jag lycklig !

Julen är slut här i UK nu och folk har tagit ner sina julprylar, de tycker nog jag är konstig som inte har gjort det, jag yrar om tretton helg men det firas inte här. Julen varar i 10 dagar sen ska allt bort. Vi har varit iväg på en jultävling, Paul kom på delad förstaplats med Mac, Rob gick rätt bra men vi tappade lite för mycket på allt, bara å träna mer !

Vi har varit i väg och hämtat två valpar, den ena var en parningsvalp efter Mac, till Paul. Den andra fick följa med för hon var så gullig, Pauls lille Moss är snäll och gullig. Min lilla Ellie är ännu gulligare men med en himla humör, men det måste man ju ha när man är lite mindre än andra !

Gott nytt år !

världens gulligaste !

gulliga Moss och gulliga Ellie

min underbara familjmin underbara familj !

DANIELUNDERBARA UNGE !

Jakten på julgranen

Självklart skulle vi ha en riktig gran ! Vi åkte runt till några ställen och kollade granar, alla var dom ca 1 meter höga och jätte vida,  jätte fula å jätte dyra. De flesta var redan inpaketerade i plast så tillslut gav jag upp, å för första gången bestämde jag mig för att det får bli en plastgran ! Men varför ha en grön gran när det ändå är en låtsas gran, svart eller vit fick det bli, jag köpte lite kulor vid samma tillfälle och tänkte att det är ju 1 vecka kvar till jul så jag hinner ju köpa mer.. Det är bara det att engelsmännen sätter upp sina julgranar inne minst 1 vecka före jul och sen säljs inge mer pynt, slut överallt ! Suck jag har varit runt överallt, fanns inget mer att få tag på den här veckan, å ingen belysning, för det enda som fanns kvar var belysning i massa olika färger vilket jag inte ville ha. Men den blev rätt fin ändå, min lilla frostskadade engelska gran.

Här är massor av snö, Powys finalen blev inställd och vi vet inte om tävlingarna mellan jul och nyår blir av än, i morron firar vi svensk jul med skinka, köttbullar å glögg och massa annat gott och på juldagen firar vi engelsk jul med Pauls mamma och några av hans syskon, det ända jag saknar är julmust och tre barn…

GOD JUL allesammans !

julgranen 2010

 

Finaler och 50 års kalas !

Efter dagar med härlig fin snö och kyla, kom dagen för South Wales nursery final, med regn… Ja så är det här i paradiset, vilken årstid det än är, ett regnväder står alltid på lur ! Fin bana och fina djur å jämna hela dagen. Maid och jag hade en rätt tidig start och ingen av de första ut hade gjort någon kanon runda så det var svårt att veta hur djuren verkligen var. Maid skötte sig bra och allt flöt på bra, hon försökte vända på fel flock i delningen men rättade snabbt till sig, men vid fållan hade jag lite för bråttom, de gick tillslut in, precis när tiden gått ut.

Pauls Cap hade svårt att upptäcka djuren i snön och gick in och skar, Paul försökte stoppa honom men lyckades inte, resten av rundan var mycket bra men vad hjälper det efter ett skuret hämt, men han var inte ensam, flera hade samma problem. Jag och Maid slutade på 13 plats och fick starta All Wales nursery final, dit de 15 främsta kvalificerade sig. Vann gjorde Robert Ellis med Tess.

I fredags fyllde Paul 50 år, han var inte så sugen på att fira det, men vi gick ut på kvällen och åt gott på en mysig liten pub vi varit på förr, så det blev en väldigt bra dag ändå.

I går var det så dags för den stora finalen,  All Wales nursery final, södra Wales mot Norra. Vi gick ut som nummer 5, på en väldigt fin bana och fina djur. Jag var skit nervös, å då efter all träning funkade ingenting…  Maid okoncentrerad, lyssnade dåligt, inget flyt, jag blev stressad och vi missade crossgrinden och i delningen ville hon absolut hålla ihop dem  och kom inte in, å hon är bra på delning och gillar det.. tiden gick ut tillslut. Nåja, det var en fin dag, massor av fina hundar och duktiga förare som det var en fröjd att titta på. Kevin Evans bäst, såklart, inget att snacka om, Allister Gilchrist 2a, han är en otroligt trevlig man och duktig handler, runt 85 år sådär, Kevin 3a igen och pappa Evans 4a.  Å Södra Wales vann lag tävlingen !! Ny final nästa vecka, Powys, så det är bara att bryta ihop å komma igen, Maid ska få vila från träningen några dar men sen börjar vi om igen, i vanlig ordning, nu ska jag dricka glögg i väntan på X factor finalen, Hejja Matt !!

Maid och jag i delningenJag och Maid i delningen

 

Kevin och Bob

Nursery Champion Bob

Bryn Davies Roy

tallangfull Young handler från södra Wales Dewi Jenkins med Moss

Äldlst i startfältet och fantastisk på att träna hund, John James och Jock

J R Giffith och Bob kom 5a

Kevins North Hill Sweep, som kom 3aNorth Hill Sweep som Kevin kom 3a med

Nigel Watkins och Mick kämpar vid fållan

Kapten i norra Wales Kerstin Schwartze med Ben (tror jag han heter)

Kerstins Ben

Kaptenen av vinnande laget, Robert Ellis och the Nursery Champ 2010, Kevin Evans och "byggare Bob"